Aromatherapie DoTERRA

Als aanvulling op mijn andere activiteiten ben ik ook wellness advocate voor DoTERRA essential oils

In een periode waarin ik zelf niet helemaal lekker in mijn vel zat heb ik via een vriendin de etherische oliën van DoTERRA ontdekt. Ik ben begonnen met het gebruiken van deze 100% gecertificeerd pure, zuivere olien ter ondersteuning van in eerste instantie mijn mentale maar daarna ook mijn fysieke gezondheid.

In het begin was ik wat sceptisch over de werking hiervan maar toen ik er meer over hoorde en verder ben gaan uitzoeken hoe het precies werkt was ik al heel snel overtuigd! Als eerste werd mijn stress minder, maar ook vermoeidheid en fysieke kwaaltjes zoals imperfecties van de huid werden minder, en dit binnen een paar weken tijd!

 

 

Wat wel even belangrijk is om te weten is dat alleen het gebruik van etherische oliën niet voldoende is voor een optimale gezondheid; de basis daarvan is allereerst een gezonde voeding, genoeg beweging, en voor zover het lukt een stress verminderende omgeving (Zie gezondheidspiramide).  

Als die basis goed is kunnen de etherische oliën optimaal werken; dan is de ondersteuning veel effectiever!


Maar hoe werkt aromatherapie dan precies, en wat kan het voor jou betekenen? Hoe kan het een aanvulling zijn op de rest van mijn aanbod?

Met aromatherapie word bedoeld behandeling door geuren, “aroma’s”; hieronder valt ook behandeling met etherische oliën. Etherische oliën zijn door planten aangemaakte natuurlijke stoffen; het zijn aromatische moleculen die de plant zijn specifieke geur geeft.

Naast dat het de plant zijn geur geeft maken planten ook etherische (of essentiële) oliën aan om zichzelf te beschermen (tegen de beschadiging door de zon, wering van insecten, bescherming tegen extreme temperaturen en weerstand tegen microbiële aanvallen…)

Deze moleculen, ook wel “essences” genoemd kunnen voorzichtig uit de plant worden gehaald door stoomdistillatie of koudpersing, zodat we ze thuis kunnen gebruiken, om net zoals ze de planten beschermen, onszelf te kunnen beschermen!

Als we even goed terugkijken in de geschiedenis worden planten eigenlijk al millennia gebruikt in de strijd tegen ziekten en om pijn en ongemak te verlichten, maar tegenwoordig kunnen we met onderzoek aantonen dat essentiële oliën dus echt verbazend goed kunnen werken voor onze gezondheid!

Hoe het precies werkt:

Als een geur, en dus die aromatische moleculen van bijvoorbeeld lavendel worden opgenomen in onze neusholtes, komen ze via onze reukneuronen bij ons limbisch systeem; ofwel emotioneel systeem terecht. 

Het limbisch systeem reguleert onze emoties, maar achter onze emoties zijn veel verschillende lichaamsprocessen actief. Een onderdeel van dit limbisch systeem is bijvoorbeeld de “hypothalamus”, een deel van de hersenen wat onder anderen een cruciale rol speelt bij het reguleren van de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, maar ook de hormonale huishouding in balans houdt.

Om het simpel te houden, als het limbisch systeem van slag is kan dat dus invloed hebben op het functioneren van je hele lichaam met als gevolg mentale en/of fysieke klachten. 

Maar als je dus een bepaalde geur inademt kan dat dus ook je limbisch systeem en dus al je lichaamssystemen weer in balans brengen!

En dat limbisch ofwel emotioneel systeem is bij een geboortetrauma juist vaak helemaal uit balans, dus in die zin kunnen essentiële oliën een hele mooie aanvulling zijn bijvoorbeeld! 

Ook voor de sessies babymassage gebruik ik naast de basis massage olie graag een etherische olie voor een extra therapeutisch effect, bijvoorbeeld ter verlichting van krampjes, voor een betere slaap; aromatherapie sluit dus heel mooi aan bij de rest van mijn werk!

Dit is de “aromatische” toepassing, maar essentiële oliën kunnen ook plaatselijk gebruikt worden op het lichaam, of voor sommige oliën intern worden gebruikt. In alle gevallen komen ze in je bloedsomloop en dus uiteindelijk in al je cellen terecht!

Waarom ik heb gekozen om DoTERRA essential oils te gebruiken en te vertegenwoordigen:

Er is op de markt heel veel te vinden op het gebied van etherische oliën maar 80% van de oliën zijn niet zuiver, niet 100% puur. Dat betekent dat ze dus gemengd, of verdund zijn bijvoorbeeld, waardoor de prijs wel omlaag gaat maar de effectiviteit dus ook.

Dat betekent ook dat je van een verdunde olie bijvoorbeeld 10 druppels nodig hebt, om hetzelfde effect te behalen wat je met een zuivere olie met 1 druppel bereikt.

Veel oliën worden ook uit planten gehaald die niet worden geproduceerd in hun beste leefomgeving, wat de kracht van de oliën ook kan verlagen. Tea Tree groeit bijvoorbeeld het beste in Australië, maar als je dat dus in Nederland gaat produceren is het aroma hiervan veel minder krachtig, en dus minder effectief!

 

Ik heb na wat onderzoek besloten om alleen DoTERRA te vertegenwoordigen omdat het een groot, internationaal erkend bedrijf is, met een grote community aan gebruikers, en omdat ze heel transparant zijn.

Ook halen de planten voor de oliën uit hun natuurlijke leefomgeving, (waardoor er dus veel minder druppels nodig zijn om het gewenste effect te behalen) en alle oliën hebben het keurmerk CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade); wat inhoud dat ze door een onafhankelijk extern laboratorium zo uitgebreid mogelijk getest zijn en dus gecertificeerd puur zijn. 

Deze test resultaten kun je ook voor alle oliën terug vinden op de website, dus dat gaf me het vertrouwen om deze oliën te kunnen adviseren, ook voor een deel voor baby’s, kinderen en zwangeren. Er zal vast meer op de markt zijn wat ook goed is maar daar durf ik me niet over uit te spreken qua optimale werking en veiligheid.

Een ander voordeel van Doterra is dat dit bedrijf werkt met wellness advocates (zoals ik). 

Dat betekent dat dat de oliën niet tussen de andere 100 oliën staan op de schappen van de natuurwinkel maar dat je als je op zoek bent naar ondersteuning door etherische oliën contact op kan nemen met 1 van deze adviseurs zodat we je optimaal kunnen begeleiden in de keuze voor een olie, en onze kennis op die manier kunnen delen. Dit is eigenlijk het allerleukste; je word deel van een community waaraan je al je vragen kan stellen en hulp kan vragen bij het gebruik zo nodig!

Je kunt via mij zelf klant worden bij DoTERRA en profiteren van alle voordelen van een klantaccount; dit is fijn als je regelmatig wat wilt bestellen. Maar als je eerst gewoon 1 olie wil kopen om te proberen en niet direct klant wil worden kan dat ook via mij.

Klinkt dit interessant en wil je meer weten over aromatherapie, neem dan snel contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Ben je al bekend met aromatherapie en wil je een bestelling plaatsen of klant worden van DoTERRA essential oils, ook dan sta ik oor je klaar!

Mijn 3 favoriete oliën (die ook veel adviseer bij cliënten met een geboortetrauma) : 

ADAPTIV: de kalmerende blend, heel fijn tegen stress, rustgevend, relaxerend.

SERENITY: de rustgevende blend, geeft rust, een betere slaap, een gevoel van sereniteit.

BALANCE: de aardende blend, geeft je weer het gevoel van controle, “zet je weer even met beide voeten op de grond”, geeft rust en balans.

Mijn favoriete oliën voor baby’s en kinderen:

DOTERRA KIDS COLLECTION: 7 kant en klaar te gebruiken olie blends voor baby’s en kinderen, ter ondersteuning van de emoties; de STRONGER (zich sterker voelen), de CALMER (rustgevend en betere slaap), de RESCUER (bij wondjes en blauwe plekken), de STEADY (betere aarding), de BRAVE (zich dapperder voelen), de TAMER (voor het buikje), en de THINKER (voor de concentratie).

Zelf gebruik ik deze oliën bij mijn kinderen iedere dag!

LAVENDER: lavendel is rustgevend, zorgt voor ontspanning en een betere slaap, en is ook rustgevend voor de huid bij wondjes of muggensteken bijvoorbeeld.