Mentaal herstel begint bij het goed voor jezelf en je lichaam zorgen. De eerste stap hiervan is om hulp vragen bij het verwerken van je geboortetrauma, dan ben je al met jezelf bezig, heel goed!
Naast het starten van de hersteltherapie kun je zelf ook al een aantal dingetjes doen om je herstel te ondersteunen; hieronder een paar tips.
- Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat je een beter mentaal herstelvermogen hebt, dat je beter kunt functioneren en kan dus alleen maar helpend zijn bij het verwerken van je geboortetrauma, zorg daarom goed voor jezelf, dit kan al door middel van een paar hele simpele toevoegingen/aanpassingen!
- Drink veel water; 3 liter is echt niet te veel en heel zuiverend.
- Voeg verse gember en citroen toe aan je water, thee, smoothies, sausen, etc. Dit helpt om te ontgiftigen en geeft veel goede bouwstoffen.
- Hieronder een makkelijk recept voor een heerlijke smoothie boordevol goede vitamines.
- Eet gezonde en rijke groenten en kruiden zoals bijvoorbeeld: brocoli, spinazi, avocado, chilipepper, gember, kaneel, kurkuma
- Eet 2-3 keer per week verse (vette) vis zoals haring, sardientjes of zalm. Hier zitten een heleboel goede omega’s in die helpen voor het herstel van verschillende hersenfuncties na stress en oververmoeidheid.
- Het lekkerste als laatste; eet af en toe een lekker stukje (liefst pure) chocolade, dit is heel goed voor je humeur door de magnesium en anandamide (neurotransmitter die hetzelfde effect heeft als THC) die erin zitten!
Doe 150gr (bevroren) bosvruchten, 1 banaan, 1 geperste citroen, 120ml water, 120ml amandelmelk in een blender en mix de smoothie gooed door.
Voeg 2 eetlepels chiazaad en 2 eetlepels sesamzaad toe voordat je de smoothie opdrinkt. Je kunt ook varieren door andere zaden, yoghurt of kwark te gebruiken bijvoorbeeld.
- Probeer te luisteren naar de signalen van je lichaam, wees vriendelijk en zacht voor jezelf, neem TIJD voor jezelf
- Beweging (wandelen, hardlopen, yoga…) en een vast ritme helpen bewust met jezelf bezig te zijn, je hoofd leeg te maken en balans te vinden.
- Als je al een kindje hebt, wees zoveel mogelijk in contact met je baby, bijvoorbeeld door huid op huid contact of het dragen van je kindje in een draagdoek.
- Neem de tijd voor het samen zijn in een rustige omgeving zonder prikkels, dit geeft jezelf en ook je kindje veel rust.
Dit zijn een paar simpele tips om zelf mee te kunnen beginnen, als er meer nodig is qua ondersteuning in de voeding of andere adviezen bespreek ik dit graag met je tijdens het hersteltraject. Heb je hier nog meer vragen over neem gerust contact op.
Leestips:
Brun Kuipers van degeboortespecialist heeft het boek “Zo beval ik” geschreven. Als je zin en tijd hebt om te lezen is dit zeker een aanrader, het is een onderzoeksverslag van ruim 600gesprekken en 10 jaar wetenschappelijk onderzoek, dat unieke inzichten geeft over het moederlichaam, bevallen en gezondheid, er zijn veel herkenbare verhalen van moeders in verwerkt.
Het boek “Ik beval in vertrouwen” is ook door Brun Kuipers geschreven en is het ideale doeboek als je zelf zwanger bent en je goed wilt voorbereiden op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd vanuit je eigen kracht!
Als laatst leesadvies raad ik je graag het boek “Wanneer je lichaam ‘nee’ zegt” van Gabor Maté aan, een eyeopener als het gaat om de uitleg over hoe je lichaam reageert op stress, en wat verborgen stress doet met je gezondheid. Hij geeft inzicht in de connectie tussen lichaam en geest en laat ons ook zien hoe we onszelf kunnen helen als we goed naar ons lichaam luisteren. Een makkelijk en mooi boek om te lezen!