Naast de geboortetraumatherapie bied ik als gecertificeerd draagconsulente ook draagdoekconsulten aan.
Nu vraag je je misschien af waarom je je kindje zou moeten gaan dragen en waarom zou je daar hulp van een professional bij nodig hebben?
Ten eerste moet je je kindje alleen gaan dragen als je dat leukt lijkt, maar weet dat het dragen van je kindje, naast dat het leuk is, ook veel voordelen heeft:
- Het is heel praktisch, je hebt je handen vrij terwijl je kind heerlijk ligt te slapen in de doek, zeker als er nog meer kindjes om aandacht vragen bijvoorbeeld kan dit ook erg handig zijn,
- Het is goed voor de ontwikkeling van je kindje; kinderen die worden gedragen zijn over het algemeen rustiger, huilen minder en de kikkerhouding in de draagdoek/zak zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het heupgewricht,
- Het kan ook een goed hulpmiddel zijn tegen reflux of als je kindje een voorkeurshouding heeft bijvoorbeeld,
- Het dragen kan de hechting tussen moeder en kind ook bevorderen, en in die zin sluit het draagadvies mooi aan bij de geboortetraumatherapie want na een traumatische bevalling zien we ook wel eens dat deze hechting verstoord is,
- Je wordt er zelf vaak ook rustig van,
- Je kan je kindje dragen vanaf de geboorte, totdat hij/zij peuter of zelfs kleuter is, met de gepaste doek of zak en knooptechniek, eenmaal aangeleerd heb je er dus lang plezier van!
Er zijn veel draagmogelijkheden, in een rekbare doek, een geweven doek, een ergonomische drager, en voor elke doek zijn er verschillende knooptechnieken.
Het is belangrijk dat het gebruik van de doek/zak en het knopen gelijk goed aangeleerd wordt zodat je zeker weet dat je kindje er in de goede houding in zit, en ook voor jezelf zodat je geen last van je rug krijgt bijvoorbeeld.
Je kan je het dragen zelf aanleren maar het voordeel van een draagconsult is dat we samen ruim de tijd nemen om de gewenste draagtechnieken door te spreken en samen te oefenen met eerst een professionele draagpop en daarna je eigen kindje, waardoor je het aan het einde van de sessie goed kan en zeker bent van wat je doet.
Als je het eenmaal goed hebt aangeleerd en een paar keer hebt geoefend is het echt niet moeilijk meer, en het is dan juist misschien leuk om deze verschillende mogelijkheden zelfs af te wisselen!
Dan nog even iets extra’s binnen de praktijk; weet dat je niet hoeft te wachten tot na de bevalling om een draagdoek te kunnen gebruiken, een draagdoek kan namelijk ook al gebruikt worden in de zwangerschap!
In de zwangerschap verandert er veel in het lichaam en komt er ook nogal wat gewicht bij, wat gepaard kan gaan met klachten zoals lage rugpijn, bekkenpijn, een holle rug, of buikpijn bijvoorbeeld.
In 2018 heb ik de cursus “knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB” gevolgd, waarin ik heb geleerd hoe je middels het gebruik van een geweven draagdoek deze zwangerschapskwaaltjes kan verlichten. Er zijn 6 verschillende knoopwijzen, waarbij de ondersteuning telkens net wat anders is waardoor de ene knoop bijvoorbeeld fijner is voor het bekken en de andere knoop voor de rug. Het gebruik van een draagdoek in de zwangerschap kan vanaf ongeveer 30wkn (bij een meerlingzwangerschap soms wat eerder), tot aan de geboorte.
Tijdens een knoopconsult voor zwangeren kunnen we alle knoopwijzen doornemen en oefenen of focussen op 2 of 3 bepaalde knopen.
Een standaard draagdoekconsult duurt ongeveer 1h-1h30, afhankelijk van hoeveel technieken er besproken worden en of de partner bijvoorbeeld ook wil oefenen.
Er kan gekozen worden voor alleen het aanleren van het dragen van je kindje na de bevalling, alleen de zwangerschapsknopen of een combinatieconsult, in dit laatste geval duurt het consult wat langer, ongeveer 2h.
Je kan er ook voor kiezen om een consult te boeken samen met iemand anders, bijvoorbeeld een vriendin die het ook aan wil leren (duo consult).
Voor meer informatie neem gerust contact op!